Dat apparaten in huis stroom verbruiken weten we allemaal, maar weet je ook hoeveel? Het ene huishoudelijke apparaat verbruikt een stuk meer dan het ander. Independer zette de grootverbruikers op een rij. Handig, want zo ontdek jij waar al die energiekosten vandaan komen.

Bron VTWonen

De grootverbruikers

Wil je graag op de energiekosten letten? Dat kan alleen als je weet welke huishoudapparaten de meeste energie verbruiken. Independer zette de grootverbruikers op een rij, maar let op: dit energieverbruik is een indicatie. Afhankelijk van het apparaat, het model en de eigen stroomprijs kan de besparing hoger of lager uitvallen. De gemiddelde stroomprijs van dit moment is € 0,39 per kWh.

Een grote plasmatelevisie

Plasmatelevisies worden al een tijd niet meer gemaakt, maar het kan wel zo zijn dat je er nog een hebt. Veel plasmatelevisies hebben plaats gemaakt voor een LED-variant en met goede redenen. LED-tv’s hebben over het algemeen een betere resolutie en zijn compacter in vorm. Ze zijn slanker, omdat ze vaak geen kast meer achter het scherm hebben. Heb jij de plasma-tv nog wel staan? Bij een grote variant is het stroomverbruik ongeveer 490 kWh per jaar.

De koelkast

De Amerikaanse koelkast – ook wel de side by side koelkast – heeft het koel- en vriesgedeelte naast elkaar zitten. Handig, maar ook dit is een grootverbruiker. Heb je deze koelkast met label F in huis? Dan verbruik je ongeveer 406 kWh energie per jaar.

Kleding in de droger

Geen zin om te wachten tot de was droog is? Dan is de droger ideaal. Je bent niet afhankelijk van het mooie weer, omdat je de was niet meer buiten hoeft te hangen. Je gooit de natte was zo erin en binnen no time is ‘ie droog. Waar je je misschien niet van bewust bent, zijn de energiekosten van deze droger. De duurste variant is de luchtafvoerdroger met energielabel C. Het energieverbruik van deze droger is zo’n 340 kWh per jaar. Hoe beter het label, hoe lager de kosten.

De vaatwasser

Was je de vieze vaat liever niet met de hand? Dan is de kans groot dat je een vaatwasser hebt. Hoe groter het huishouden, hoe meer de vaatwasser waarschijnlijk draait. Ook dit kan zorgen voor flinke kosten. Een vaatwasser verbruikt gemiddeld zo’n 230 kWh aan energie per jaar. Misschien toch een goed idee om de kleine vaat weer eens met de hand af te wassen?

Koel-vriescombinatie

Een koel-vriescombinatie is – zoals het woord eigenlijk al zegt – een koelkast en vriezer in één met het vriesdeel als een apart vak. Super praktisch, maar in kosten wat minder. Zo’n koelkast en vriezer in één – met label F – heeft een stroomverbruik van 253 kWh per jaar. Vergelijk je het met label A dan bespaar je ongeveer 144 kWh energie per jaar.

Inductiekookplaat

De meeste nieuwe keukens krijgen tegenwoordig een inductiekookplaat. Je kookt dan niet meer op gas en door een magnetisch veld wordt alleen de onderkant van de pan opgewarmd. Een van de voordelen van deze plaat is dat het makkelijk schoon te maken is. Ook is het veiliger, omdat er geen vlammen zijn en de plaat bijna niet warm wordt. Een nadeel is het verbruik van stroom, dit is namelijk zo’n 200 kWh per jaar.

Wasmachine

Nog een energieverbruiker is de wasmachine. De één draait dagelijks een was, de ander doet dat bijvoorbeeld alleen in het weekend. Bij veel gebruik en een energielabel F ligt het energieverbruik per jaar rond de 194 kWh. Je bespaart niet alleen door minder te wassen, maar ook door bewust te letten op het energielabel. Met energielabel A, het hoogste, ben je namelijk zo’n 109 kWh per jaar kwijt.